Cât ar încasa statul din unificarea TVA și a cotei unice la 22%

Cât ar încasa statul din unificarea TVA și a cotei unice la 22%
Publicat: 30/10/2013, 11:42
Actualizat: 20/03/2019, 20:00

Prin reducerea nivelului TVA de la 24% la 22%, cum ar fi propus premierul Victor Ponta, și prin majorarea cotei unice de la 16% la 22%, bugetul statului ar putea avea, teoretic, încasări cu 2,1 miliarde de euro mai mari, conform calculelor gândul.

Victor Ponta a propus în cadrul ultimei ședințe a USL creșterea cotei unice la 22% și scăderea TVA cu două procente ca variantă pentru aducerea banilor la buget în 2014. Până în acest moment, nu a fost luată nicio decizie privind propunerea șefului Guvernului, aceasta urmând să fie discutată pe larg într-o ședință ulterioară.

Eventuala reducere a nivelului TVA cu două puncte procentuale ar putea însemna o reducere a încasărilor cu peste 900 de milioane de euro, în timp ce creșterea cotei unice cu șase puncte procentuale ar putea însemna o creștere a veniturilor cu circa 3 miliarde de euro. Calculele au fost făcute pe baza execuției bugetare în perioada ianuarie-august, document public care poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

De asemenea, aceste calcule au fost realizate pornind de la premisa că gradul de încasare a taxelor, respectiv nivelul evaziunii va fi același anul viitor cu cel înregistrat în primele opt luni din 2013.

Economiștii au atras atenția în repetate rânduri că nu poate fi garantată scăderea efectivă a prețurilor în urma unei eventuale reduceri a TVA, decizia fiind una „de business”, respectiv fiind posibil ca această reducere, parțial sau integral, să se regăsească de fapt în profiturile producătorilor sau vânzătorilor.

Anul trecut, evaziunea fiscală a ajuns să reprezinte aproape 14% din PIB, cea mai mare parte a acesteia fiind generată de TVA. După majorarea cotei standard de TVA în anul 2010, de la 19% la 24%, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins un maxim de 9,6% din PIB, potrivit datelor Consiliului Fiscal (CF).

Descarcă aici raportul anual al Consiliului Fiscal – 2012

„Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată de TVA, evaziunea la TVA atingând un maxim de 9,6% în 2010 (nivel similar celui din 1996), în 2011 – 2012 înregistrând o reducere până la 8,3% din PIB. De remarcat că în 2010, când a fost crescută cota legală de TVA de la 19% la 24%, evaziunea fiscală a crescut de la 8% din PIB în 2009 la 9,6% din PIB în 2010”, potrivit Raportului anual aferent 2012 al CF.

Pentru un singur punct TVA, statul încasează circa 460 de milioane de euro pe an, iar pentru un punct din cota unică până la 500 de milioane de euro anual.

Creșterea cotei unice ar putea fi necesară pentru majorarea salariilor și a pensiilor

În cazul în care reprezentanții Fondului Monetar Internațional și cei ai Comisiei Europene nu vor accepta un deficit bugetar mai mare din cofinanțarea fondurilor UE pentru 2014, lucru care ar permite majorarea salariilor și a pensiilor, creșterea cotei unice ar putea reprezenta o măsură necesară.

În perioada ianuarie – septembrie, veniturile la bugetul de stat au fost cu 6 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de euro) sub suma estimatată la începutul anului 2013, afirmă surse oficiale pentru Mediafax. Programul de bază pentru anul 2014 al autorităților nu presupune majorări de taxe, iar o rectificare bugetară pe ultimul trimestru al lui 2013 ce cuprinde o creștere economică de 2,2% pentru anul 2013 și aplicarea clauzei de investiții pentru anul 2014 va fi acceptată de către reprezentanții Comisiei Europene.

„În acest moment, finalizăm rectificarea bugetară și sperăm să fie adoptată în ședința de săptămâna viitoare (…) Pentru 2014, înainte de a stabili dacă este nevoie de măsuri fiscale, se pleacă de la niște variabile care n-au fost încă negociate, respectiv creștere economică, inflație și deficit. Când bătem în cuie rectificarea, știm baza de pornire, știm nivelul deficitului, și de la acest moment se pot bate în cuie și acei indicatori pentru 2014. Apoi văd dacă am spațiu fiscal.”, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Scenariul nostru de bază pleacă de la aplicarea clauzei de investiții, în așa fel încât să nu pericliteze încadrarea în pragul de deficit de 3% din PIB (…) Discuțiile sunt încă preliminare, deci este prematur să pui în discuție orice măsură fiscală dacă nu ai baza de pornire”, a mai explicat el.

Antonescu: „Nu se pune problema creșterii cotei unice atât timp cât PNL e în Guvern”

Crin Antonescu, președintele PNL, a confirmat miercuri că aceasta este una dintre variantele care au fost puse în discuție în cadrul coaliției USL care vizau elaborarea bugetului pentru anul 2014. El a ținut să sublinieze însă că „nu se pune problema creșterii cotei unice atât timp cât PNL e în Guvern”.

„A existat o discuție sau mai curând un început de perspectivă a bugetului de anul viitor. Între aceste variante pur teoretice se află și aceasta”, a declarat Antonescu pentru un post de televiziune, după ce gândul a prezentat, în exclusivitate, informația privind unificarea cotei unice și a TVA la 22%.

Poziția sa a fost întărită și de către decarațiile făcute de Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor Publice. „La nivelul conducerii USL a avut loc o discuție informală, în perspectiva construcției bugetului pe 2014, în ceea ce privește creșterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susține și nu va susține orice măsură de creștere a cotei unice de 16%”, se arată într-un comunicat de presă emis de PNL și semnat de Chițoiu.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Cine e BOGPR, magnatul din spatele lui Călin Georgescu. Legătura cu Nicolae Guță
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță va fi incinerat! Iulian Vrabete, detalii despre ultima conversație cu artistul
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Zeci de balene eșuate pe o plajă din Noua Zeelandă, salvate de localnici și autorități